Hoe werkt het? Stappenplan

De Museum Buurtwandeling
is breed invulbaar met buurthelden,
buurtverhalen of bijzondere plekjes uit de buurt.

Alle stappen naar jouw Museum Buurtwandeling op een rijtje.

stap 1

Het spreekwoord luidt: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ en dat principe is geïmplementeerd in de Museum Buurtwandeling. Iedere buurt in Nederland kent wel een aantal buurtbewoners die zich hard inzetten voor de samenleving. Deze gemotiveerde buurthelden worden met dit project in het zonnetje gezet. Niet middels een lintje, een trofee of award, maar met een gepersonaliseerde stoeptegel. De bewoners krijgen de mogelijkheid om deze buurthelden te nomineren. 

Bij de nominatie geven ze de volgende zaken aan:
naam, reden van nominatie, elementen voor vormgeving stoeptegel en gewenste plek voor plaatsing stoeptegel. De opdrachtgever van De Museum Buurtwandeling is verantwoordelijk voor de selectieprocedure van de stoeptegels.

 

stap 2

Na de selectie van de genomineerde buurtbewoners kan het vormgevingsproces van de stoeptegels beginnen. De ingrediënten uit het aanmeldformulier vormen de basis voor de afbeelding op de stoeptegel. We plaatsen geen pasfoto, maar we gaan een afbeelding ontwikkelen waarbij de karaktereigenschappen en het werk van de buurtheld duidelijk in beeld wordt gebracht. 

Dit gehele proces kunnen wij verzorgen, maar we vinden het ook bijzonder prettig om een samenwerking aan te gaan met scholen, kinderen of lokale creatieve partijen om een co-creatie te vormen.

stap 3

De tegels zijn niet gevoelig voor slijtage of vandalisme en vallen erg op in het straatbeeld. Deze route tovert de buurt om naar een vrolijke ‘walk of fame’ met tientallen kleurrijke tegels. 

Om meer informatie over de buurtbewoner op de stoeptegel te achterhalen is het noodzakelijk om de bijgevoegde QR-code te scannen. Hierna komt de wandelaar op een gratis navigatie app terecht. 

stap 4

De navigatie app opent de content van de stoeptegel waar de wandelaar zich bevindt. Daarnaast kan de wandelaar ook direct de gehele route van Museum Buurtwandeling inzien en ontdekken waar nog meer persoonlijke stoeptegels te vinden zijn. 

Door de route te volgen maakt de wandelaar kennis met het ‘smoelenboek’ van de buurt, waar mooie wijkverhalen en bijbehorende foto’s getoond worden. Het nodigt uit om meer van de buurt te ontdekken! 

Indien de buurtbewoners van de stoeptegel afbeelding akkoord gaan met het delen van contactinformatie, biedt het platform ook de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen en op een toegankelijke manier meer buurtbewoners te leren kennen.

stap 5

Om de leefbaarheid en het buurtgevoel te vergroten is het een bijzonder goed idee om de plaatsing van een persoonlijke stoeptegel te omarmen als een buurtevenement. De buurtbewoners komen samen, staan stil bij het bijzondere werk van de buurtheld, plaatsen de stoeptegel symbolisch in het trottoir en hebben de kans om elkaar nu niet alleen via het platform, maar ook fysiek beter te leren kennen. 

Iedere gemeente hanteert andere regelgeving omtrent het plaatsen van stoeptegels in de openbare ruimte. We adviseren om altijd de gemeente op de hoogte te brengen en informatie in te winnen over een mogelijke aanvraag van een vergunning. 

stap 6

Na de oplevering van de route inclusief visuele stoeptegels en de volledig ingevulde navigatie app, dragen wij het project over aan de opdrachtgever. Het is daarbij van belang dat alle informatie zo goed mogelijk wordt bijgehouden. Het kan namelijk zo zijn dat de omstandigheden in de buurt veranderen, zoals het verhuizen of overlijden van een buurtbewoner of werkzaamheden aan de openbare weg waardoor er een stoeptegel wordt verwijderd.

Om alle buurtbewoners op de juiste wijze te informeren is het updaten van de informatie uit de navigatie app van cruciaal belang.